Διάφορες ερωτήσεις

Σύνδεση στο online σύστημα Σύνδεση στο online σύστημα
Toggle Bar

1) Ως Διαχειριστής Οικοδομής τι χρειάζεται να προσκομίσω στην εταιρία σας για την μηχανογράφηση και διαχείριση των κοινοχρήστων μας;

- Εάν η οικοδομή σας έχει κεντρική θέρμανση χωρίς ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές, χρειάζονται τα τετραγωνικά μέτρα και τα ονόματα του κάθε διαμερίσματος. Στην περίπτωση που υπάρχουν ωρομετρητές ή θερμιδομετρητές χρειάζεται επιπλέον και η μελέτη κατανομής δαπανών κεντρικής θέρμανσης την οποία θα πάρετε από τον εργολάβο της οικοδομής σας.

 

2) Ποια είναι η ορθή κατανομή των κοινοχρήστων δαπανών;

- Εάν η οικοδομή έχει κανονισμό τότε ακολουθούμε ότι αναφέρεται στον κανονισμό. Εάν όχι, τότε σύμφωνα με το νόμο 3741/29 όλες οι κοινόχρηστες δαπάνες (πετρέλαιο, καθαρίστρια, ανελκυστήρας, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, κτλ) κατανέμονται σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε διαμερίσματος. Παρ' όλα αυτά ο νόμος αυτός μπορεί να παραβλεφθεί στην περίπτωση που υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών της οικοδομής.

 

3) Τα κλειστά διαμερίσματα συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες;

- Εάν η οικοδομή έχει κανονισμό τότε ακολουθούμε ότι αναφέρεται στον κανονισμό. Εάν όχι, τότε σύμφωνα με το νόμο 3741/29 είναι αδιάφορο αν γίνεται χρήση του διαμερίσματος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε διαμέρισμα είναι υποχρεωμένο να πληρώνει ποσοστό 100% (και στη θέρμανση) ανεξάρτητα αν κατοικείται ή αν είναι επιπλωμένο. Παρ' όλα αυτά ο νόμος αυτός μπορεί να παραβλεφθεί στην περίπτωση που υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών της οικοδομής.

 

4) Ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στον πρώτο όροφο και δεν χρησιμοποιεί τον ανελκυστήρα μπορεί να μην συμμετέχει στην αντίστοιχη δαπάνη;

- Όχι η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.

 

5) Έχει το δικαίωμα ένα διαμέρισμα να προσθέσει παραπάνω σώματα;

- Όχι, κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο και αν έχει γίνει τότε το διαμέρισμα οφείλει να αναλάβει την κατασκευή νέας μελέτης θέρμανσης καθώς η παλιά πλέον δεν θα είναι ορθή.

 

6) Γίνεται μια οικοδομή να μην συντηρεί τον ανελκυστήρα της κάθε μήνα;

- Όχι, γιατί σύμφωνα με σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Aνάπτυξης προβλέπονται εξουθενωτικά πρόστιμα μέχρι 20.000 ευρώ στους διαχειριστές πολυκατοικιών που δεν φροντίζουν για τη σωστή εγκατάσταση, συντήρηση και λειτουργία των ανελκυστήρων. Όπως προβλέπουν διατάξεις του νομοσχεδίου, που έχει αποσταλεί στους νομάρχες για διαβούλευση, επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ για μη υποβολή από τον ιδιοκτήτη ή διαχειριστή ή νόμιμο εκπρόσωπό τους της αίτησης καταχώρισης στην αρμόδια Διεύθυνση Aνάπτυξης της οικείας Nομαρχιακής Aυτοδιοίκησης για το μητρώο των ανελκυστήρων, μαζί με τον τεχνικό φάκελο με τα νόμιμα δικαιολογητικά», καθώς και για «την περίπτωση διαπίστωσης κατά την καταχώριση, παραβάσεων ή παρεκκλίσεων από τα όσα προβλέπει η νομοθεσία».Σύμφωνα με υπολογισμούς τα ασανσέρ υπολογίζονται σε περίπου 400.000 σε όλη την Eλλάδα.

 

7) Αν ένας ιδιοκτήτης αρνείται να πληρώσει μια έκτατη δαπάνη (π.χ. βάψιμο οικοδομής) τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση;

- Εάν η οικοδομή έχει κανονισμό τότε ακολουθούμε ότι αναφέρεται στον κανονισμό. Εάν όχι, τότε σύμφωνα με το νόμο 3741/29 για οποιαδήποτε εργασία / δαπάνη θα πρέπει να υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών. Εάν έστω και ένας διαφωνεί η εργασία δεν μπορεί να γίνει.

 

Σχετικά με εμάς

Η εταιρία ΟΡΓΑΝΩΣΗ με έδρα την Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται στο χώρο της επαγγελματικής διαχείρισης πολυκατοικιών τα τελευταία 30 χρόνια καλύποτντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών και δραστηριοτήτων που βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία και διαβίωση των ενοίκων.

ΕΣΠΑ

GR e bannerespaEΤΠΑ120X60

Search